Co to jest INCI? system nazewnictwa składników kosmetyków

Co to jest INCI?
INCI (ang. International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) - system nazewnictwa składników kosmetyków funkcjonujący według prawa Unii Europejskiej.

W jakim języku są zapisywane substancje?
W systemie INCI możemy znaleźć nazwy angielskie odnoszące się do związków chemicznych oraz łacińskie nazwy roślin.

Czy nazwy składników są umieszczone przypadkowo?

Nazwy składników mają swoją hierarchię - na początku znajdują się substancje użyte w największej ilości, a na końcu w najmniejszej.
Wyjątkiem stanowią składniki użyte w stężeniach 1% lub poniżej, ponieważ takie mogą być wymienione w dowolnej kolejności, po składnikach w stężeniach większych niż 1%. 

Jakie substancje wchodzą w skład INCI?
Możemy wyróżnić trzy podstawowe grupy:

  • Substancje bazowe (np. woda)
  • Substancje aktywne (np. masło shea)
  • Substancje pomocnicze (np. konserwanty, barwniki, substancje zapachowe)
  • Czego powinno być najwięcej w kosmetyku?

Zapewne większość odpowiedziałaby, że substancji aktywnych :) Jednak odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.
W przypadku hydrolatów warto sięgać po te, które mają w sobie tylko ekstrakt roślinny. Natomiast jeśli mowa o kremie to warto, by na pierwszym miejscu w składzie widniał napis Aqua, oznaczający wodę, a dopiero po nim składniki aktywne. Warto pamiętać, że woda tworzy środowisko dla większości substancji chemicznych, będąc dla nich znakomitym rozpuszczalnikiem.

Czy kosmetyki zawierają substancje niebezpieczne?
Każdy producent, chcąc wprowadzić kosmetyk do obrotu musi dostosować się do ściśle określonych wytycznych, które zostały sformułowane w Ustawie z dnia 30 marca 2001 o kosmetykach. W artykule 5 znajdziemy informacje m.in. o spisie substancjach niedozwolonych do stosowania w kosmetykach, dozwolonych z obostrzeniami oraz o barwnikach, substancjach konserwujących, substancjach promieniochronnych. Oprócz obostrzeń prawnych kosmetyk przed wpuszczeniem do obrotu musi przejść wiele testów konserwujących wykluczających obecność mikroorganizmów w kosmetyku. Mając na względzie rygorystyczne prawo kosmetyczne nie należy obawiać się jakiegokolwiek kosmetyku. Wszystkie substancje zawarte w preparatach są bezpieczne i poddane wielu testom.

Które substancje najczęściej uczulają?
Głównie: wazelina (Petrolatum), parafina (Paraffinum Liquidum), mleczko pszczele (Royal Jelly), miód (Mel Extract), melisa (Melissa Officinalis Leaf Extractpropolis), olej cynamonowy (Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil).
Jednak warto również zwrócić uwagę na kompozycje zapachowe, które należą do potencjalnych alergenów: Linalool, Citral, Citronellol, Geraniol.

Które składniki są komedogenne?
W kosmetologii składnikami komedogennymi nazywamy takie, które „zapychają skórę”, czyli kumulują się w porach skórnych tworząc wysyp trądzikowy.
Zanim przejdę do wymienienia składników, które mają takie skłonności zaznaczę, że to czy kosmetyk nas „zapcha” czy też nie, zależy w dużej mierze od naszej pielęgnacji i oczyszczania skóry.
Bywa tak, że w składzie kremu do twarzy znajdziemy składniki komedogenne, a mimo wszystko przy dobrym oczyszczeniu skóry nie spowoduje on żadnego wysypu niedoskonałości.
Do składników komedogennych zaliczamy: olej kokosowy (Coconut Oil), masło kakaowe (Cocoa Seed Butter), masło kokosowe (Coconut Butter), olej z nasion bawełny (Cotton Seed Oil), olej z awokado (Avocado Oil), lanolię (Lanolin)

co_to_jest_inci_system_nazewnictwa_skladnikow_kosmetykow